Halka Arzlarda Nelere Dikkat Edilmeli
1-Halka Arz Olacak Şirketin İzahnamesini Okuyun
Halka arz edilen şirketlerin izahnamesini okuyarak şirketler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu izahnameler sayesinde finansal raporları ve şirketin piyasa değerini öğrenebilirsiniz. Böylece şirketin büyüme potansiyeli hakkında öngörüde bulunarak o şirketten hisse senedi almaya daha emin bir şekilde karar verebilirsiniz. Büyük şirketlerin halka arzlarından hisse senedi almak daha fazla kâr etme fırsatı sunduğundan hangi şirketlere yatırım yapacağınızı belirlerken bu izahnamelere önem vermelisiniz.
2- Fiyat Tespit Raporlarını ve Araştırma Raporlarını Okuyun
Şirketlerin fiyat tespit raporu, o şirketlerin risklerini anlayabilmeniz açısından büyük bir öneme sahiptir. Fiyat tespit raporlarında şirketin halka arza açık hisse senetlerinden ne kadar kâr elde edebileceğinizi öngörebilirsiniz. Araştırma raporları da şirketin güvenirliğini anlamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda halka arz fiyatlarının uygun mu yoksa pahalı mı olduğunu da bu raporlar sayesinde öğrenebilirsiniz. Bu raporları inceleyerek şirket seçimi yapmak size daha büyük getiriler sağlar.
3-Şirketin Finansal Tablolarına Dikkat Etmek Gerekir
Halka arza girerken en önemli detay, mali ve finansal noktalardır. Çünkü yatırımcılar, şirketlerin hisse senetlerinden kazanç sağlamak için bu şirketlere yatırım yapar. İstikrarlı bir şekilde büyüyen ve büyüme esnasında makul kârlılık elde eden şirketleri tercih etmelisiniz. Eğer finansal açıdan riskli bir şirket halka arza girerse, bu şirketten gelir elde etmek daha zordur. Dolayısıyla finansal raporları inceleyip analiz ederek şirket seçerseniz, halka arzdan uzun vadede daha fazla kazanç sağlamanız mümkündür.
4-Halka Arza Katılma Sebebi Nedir?
Şirketler pek çok farklı nedenden dolayı halka arza katılabilir. Kurumsallaşma, prestij kazanma ve nitelikli insan kaynağına sahip olma en direkt sebepler arasında yer alır. Dolayısıyla şirketler bu amaçlara yönelik olarak hisse senedi sunar ve halka arzdan elde ettikleri geliri de buna yönelik harcar. Şirket, sermayeyi değerlendirebileceği projeler ile piyasa değerini yükseltmelidir. Eğer sermayeye ihtiyacı olmayan bir şirket halka arza giriyorsa, bu şüphe uyandırıcıdır. Bir şirkete güvenip ondan hisse senedi satın almadan önce hangi amaçla halka arza katıldığını öğrenmelisiniz. Çünkü uzun vadede o halka arzdan ne kadar kâr edeceğiniz, şirketin halka arza katılma sebebiyle yakından ilgilidir.
Şirketlerin halka arza katılmasının altında finansal sebepler de yatar. Projeleri ve faaliyetleri için nakit ihtiyacı olan şirketler, bunu halka arza katılarak elde edebilir. Finansal olarak halka arzı bir kaynak olarak görüp gelir sağlayabilir.
5-Şirket Hangi Taahhütleri Veriyor?
Halka arz olacak şirketler, paylarının bir kısmını halka arz ederken kalan kısmını da kendileri taahhüt edebilir. Aracılık hizmetleri ile halka arza giren şirketlerin aracı kurumları, halka arzda satılmayan paylar olunca bunların bir kısmını ya da tamamını almak koşuluyla aracılık eder.
Şirketler halka arza katılırken yatırımcılara; satmama taahhüdü, devretmeme taahhüdü verebilir. Bu taahhütler yatırımcılara daha fazla güven sağlamak için şirketlerin verdiği bazı sözlerdir. Örneğin; 1 yıl ya da 2 yıl gibi sürelerle şirketi satmayacaklarının taahhüdünü veren şirketler, yatırımcılar tarafından daha çok tercih edilir. Benzer şekilde bu şirketler, yeniden halka arzla ek payları piyasaya sürmeyeceklerini ve dolayısıyla fiyat istikrarı taahhüd ederler.
6- Halka Arzda Kazanılacak Para Nereye Harcanacak?
Halka arz ile yatırımcılardan para kazanan şirketler, bu paraları çeşitli alanlara harcar. Bu nedenle halka arz ile hisse senedi almadan önce o şirketin kazancını nereye harcayacağını öğrenmeniz gerekir. Örneğin; bazı şirketler borçlarını ödemek amacıyla halka arza katılabilir ve bunu yatırımcılara açıklamalıdır. Eğer şirket piyasa değerini büyütmek için harcama yapacaksa, siz de yatırımcı olarak o halka arzdan daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Bazen çeşitli projelere katılmak için de şirketler fon sağlama amacıyla halka arza katılabilir. Halka arzdan elde ettiği parayı da proje için harcar. Bu proje de şirketin büyümesi açısından önemli olduğundan uzun vadede size kâr getirebilir.
7- Konsorsiyum Liderleri ve Katılacak Şirketler
Ticari itibar açısından halka arza giren şirketlerin konsorsiyum liderleri ve üyeleri oldukça önemlidir. Yalnızca konsorsiyum üyeleri aracılığıyla halka arza girebilirsiniz. Şirketin sektör içindeki itibarı, yönetim kadrosu, ortaklık yapısı, misyonu ve vizyonu gibi özelliklerini değerlendirerek halka arza girmeniz gerekir. Aksi takdirde büyüme potansiyeli olmayan riskli şirketlerden hisse senedi alarak yatırım yapabilirsiniz. Bu da halka arzdan kâr edememenize yol açabilir. Halka arza girerken, “Bu hafta halka arz olacak şirketler hangileri?” diye araştırabilir ve halka arza girmesi beklenen şirketleri karşılaştırarak en doğru seçimi yapabilirsiniz.
8- Hangi Pazara Katılacağına Dikkat
Halka arz listesi içinde yer alan şirketlerin bulunduğu pazar, yatırımınızdan kârlı sonuçlar almanız açısından önemlidir. Çünkü bu pazarlar, borsada halka arz edilen payların piyasa değerinin değiştiği pazarlardır. Örneğin; yıldız pazar, ilk kotasyonda halka arz edilen kısmın 300 milyon TL ve üzeri piyasa değerine sahip olan payların işlem gördüğü pazardır. Ana pazarda piyasa değeri miktarı, 300 milyon TL ile 75 milyon TL arası değişiklik gösterir. Alt pazarda ise piyasa değeri aralığı 75 milyon TL ile 40 milyon TL arasıdır. Bu yüzden halka arza girerken pazarlara dikkat etmeli ve bütçenize uygun olanı seçmelisiniz.
9- Dağıtım Esasları Neler
Halka arza katılan şirketler, oransal ya da eşit dağıtım esası ile hisse senedi satışa sunabilir. Eşit dağıtım sisteminde, yatırımcıların her biri eşit miktarda hisse alır. Yatırımcıların kazancı, yatırdıkları miktar kadardır. Oransal dağıtımda ise verdiğiniz satın alım emri ne kadar büyükse, o oranda hisse alabilirsiniz. Eğer küçük bir yatırımcıysanız, eşit dağıtım esasına sahip şirketleri tercih edebilirsiniz. Oransal dağıtım ise tatmin edici büyük paylar elde etmek için daha uygundur.